Vi skal i gang med et
nyt forløb kaldet "Biologien i industrien". Formålet med dette emne
er at give Jer et indblik i hvor man kan bruge biologiske organismer i
fremstillingen af forskellige produkter.
I skal her lave noget eksperimentelt
samt arbejde med et af 6 mulige emner (se herunder).
Emner
1. Øl (og generelt om bryggerier)
2. Ost (og generelt om mejerier)
3. Insulin (med udgangspunkt i Novo Nordisk)
4. Enzymer til industrien (med udgangspunkt i Novozymes)
5. Mælkesyrebakterier, probiotika, enzymer specifikt til mejerisektoren (med udgangspunkt i Chr. Hansen)
6. Medicin til nervesystemet (med udgangspunkt i H. Lundbeck)
Eksperimentelt Vi skal fremstille øl og et udvalgt mejeriprodukt. Vi skal også undersøge gærcellers livsfaser ved gæring under forskellige temperaturer.
2. Ost (og generelt om mejerier)
3. Insulin (med udgangspunkt i Novo Nordisk)
4. Enzymer til industrien (med udgangspunkt i Novozymes)
5. Mælkesyrebakterier, probiotika, enzymer specifikt til mejerisektoren (med udgangspunkt i Chr. Hansen)
6. Medicin til nervesystemet (med udgangspunkt i H. Lundbeck)
Eksperimentelt Vi skal fremstille øl og et udvalgt mejeriprodukt. Vi skal også undersøge gærcellers livsfaser ved gæring under forskellige temperaturer.
Forløbet
Modul 1 Lektie:
Læse dokumentet ”Bioteknologi 2, Fermentering og stofskifte” med fokus på fermenteringsprocessen (gæringen) og gærcellernes vækst, de fire faser, side 11-12 (til og med dødsfasen) . I klassen
gennemgår vi teorien bag cellers livsforløb.
Vi ser også nærmere
på, hvordan man kan bruge enzymer i industrien eksemplificeret med Enzymer fundet ved Ikka-søjlerne ved Grønland. Se også artikel om samme emne.
Modul 2-4 I
dag skal vi brygge øl samt lave gæringsforsøg samt lave en undersøgelse af
gæring og gærcellers livsforløb målt over 3-4 timer ved forskellige
temperaturer.
Modul
5 d.15/1:
I klassen gennemgår vi de
eksperimentelle data fra gæringen.
Desuden holder vi løbende øje med vores ølbrygning,
ligesom vi vil supplere det eksperimentelle med fremstilling af et
mejeriprodukt. Vi skal også gerne ud for at besøge et bryggeri eller mejeri.
Jeres produkt skal være et indlæg på denne blog,
hvor I får forklaret de væsentlige aspekter af det, I finder ud af om Jeres
emne. Husk fokuspunkterne (angivet med rødt i oversigten). Desuden
skal I lave en mundtlig gennemgang.
Modul 6 d.20./1:
Arbejde i grupper om emne.
Modul 7 d.22/1:
Arbejde i grupper om emne.
Uddybelse af mulige emner:
Der findes meget
information om ølbrygning og de naturlige produkter, der indgår i processen,
mange forskellige steder på nettet. Vi har også dokument om fermentering i fronter , der beskriver væsentlige elementer af
processen. Specifikt kan I finde info om Gundestrup
Mejeri- og Bryghus, der kombinerer et bryggeri med et mejeri, ved
at klikke på "Bryggerier" ovenfor.
Fokus på gærceller og enzymer, herunder gærcellers metabolisme henholdsvis med og uden ilt.
Mejerier
Der findes meget
information om fremstilling af mejeriprodukter og de naturlige produkter, der
indgår i processen, mange forskellige steder på nettet. Specifikt kan I
finde info om Gundestrup Mejeri- og
Bryghus, der kombinerer et bryggeri med et mejeri, ved at klikke på
"Mejerier" ovenfor.
Fokus på udvalgte mikroorganismer og enzymer.
Novo Nordisk er specialister
indenfor diabetesbehandling. De er en af verdens førende virksomheder indenfor
fremstilling af forskellige insulin og insulin-relaterede produkter.
De beskæftiger sig også med andre hormonprodukter, nemlig til hormonterapi og væksthormonbehandling. Desuden har de produkter til behandling af blødere.
De beskæftiger sig også med andre hormonprodukter, nemlig til hormonterapi og væksthormonbehandling. Desuden har de produkter til behandling af blødere.
Se
deres historie her.
Fokus på insulin og hormonregulering.
Novozymes er
en dansk bioteknologisk virksomhed, der udspringer fra Novo Nordisk. Som navnet
antyder, har Novozymes fokus på enzymer. De forsker i, udvikler, fremstiller og
sælger enzymer til industriel anvendelse. På deres egen hjemmeside
kan man læse, at de er verdens førende indenfor industrielle enzymer.
Fokus
på enzymer til udvalgte applikationer i industrien.
Chr. Hansen er en
verdensomspændende virksomhed, som fremstiller fødevareingredienser.
Virksomhedens første succeser
var inden for mejeriområdet, hvor Chr. Hansen stadig har den vigtigste del af
sin forretning. Nyere forretningsområder inkluderer dog også probiotika,
naturlige farvestoffer og ingredienser til kødindustrien.
Chr Hansen er desuden
i år 2009 blevet kåret til et af de 10 mest fremgangsrige firmaer i
Danmark.
De skriver lidt om
deres egen historie på deres hjemmeside.
Fokus på probiotika
eller enzymer til mejerisektoren.
H. Lundbeck A/S (eller
blot Lundbeck) er et dansk medicinalfirma, som beskæftiger sig med
forskning og udvikling, produktion, markedsføring og salg af lægemidler til
behandling af psykiske og neurologiske sygdomme. De fremstiller bl.a. Cipralex®
med stoffet escitalopram, der er virksomt mod bl.a. depression, Ebixa® med
stoffet memantin til behandling af Alzheimers demens, Azilect® med stoffet
rasagilin til behandling af Parkinsons sygdom og Serdolect® med stoffet
sertindol til behandling af skizofreni.
Selskabet
havde en nettoomsætning i 2007 på ca. 11 mia. dkk. Antallet af medarbejdere er
círka 5.300 på verdensplan.
I Fronter ligger dokumentet "I et sort hul og tilbage igen-om depression og behandling".
Fokus
på neurologiske reguleringssystemer og virkningen af anti-depressiver.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar