Enzym

Enzym

onsdag den 8. januar 2014

Vi skal i gang med et nyt forløb kaldet "Biologien i industrien". Formålet med dette emne er at give Jer et indblik i hvor man kan bruge biologiske organismer i fremstillingen af forskellige produkter.

 

I skal her lave noget eksperimentelt samt arbejde med et af 6 mulige emner (se herunder).

Emner

1.      Øl (og generelt om bryggerier)
2.      Ost (og generelt om mejerier)
3.      Insulin (med udgangspunkt i Novo Nordisk)
4.      Enzymer til industrien (med udgangspunkt i Novozymes) 
5.      Mælkesyrebakterier, probiotika, enzymer specifikt til mejerisektoren (med udgangspunkt i Chr. Hansen)
6.       Medicin til nervesystemet (med udgangspunkt i H. Lundbeck)

Eksperimentelt Vi skal fremstille øl og et udvalgt mejeriprodukt. Vi skal også undersøge gærcellers livsfaser ved gæring under forskellige temperaturer.

Forløbet           

 
Modul 1 d.9/1:
Modul 1       Lektie: Læse dokumentet ”Bioteknologi 2, Fermentering og stofskifte” med fokus på fermenteringsprocessen (gæringen) og gærcellernes vækst, de fire faser, side 11-12 (til og med dødsfasen) . I klassen gennemgår vi teorien bag cellers livsforløb.

 

Vi ser også nærmere på, hvordan man kan bruge enzymer i industrien eksemplificeret med Enzymer fundet ved Ikka-søjlerne ved Grønland. Se også artikel om samme emne.               

                                                         
Modul 2-4 d.13./1:
Modul 2-4   I dag skal vi brygge øl samt lave gæringsforsøg samt lave en undersøgelse af gæring og gærcellers livsforløb målt over 3-4 timer ved forskellige temperaturer.

 

Modul 5 d.15/1:       
I klassen gennemgår vi de eksperimentelle data fra gæringen. 
 
 
Derefter er tiden inde til at vælge sig ind på det emne/den virksomhed, man vil beskæftige sig med de følgende gange. I skal angive mindst to ønsker, hvorefter jeg sammensætter grupperne til næste gang. Så har vi forhåbentlig 6 nogenlunde lige store grupper.

 

Desuden holder vi løbende øje med vores ølbrygning, ligesom vi vil supplere det eksperimentelle med fremstilling af et mejeriprodukt. Vi skal også gerne ud for at besøge et bryggeri eller mejeri.

 

Jeres produkt skal være et indlæg på denne blog, hvor I får forklaret de væsentlige aspekter af det, I finder ud af om Jeres emne. Husk fokuspunkterne (angivet med rødt i oversigten). Desuden skal I lave en mundtlig gennemgang.

Modul 6 d.20./1:
Arbejde i grupper om emne.
 
Modul 7 d.22/1:
Arbejde i grupper om emne.
 
 

 

Uddybelse af mulige emner:

Der findes meget information om ølbrygning og de naturlige produkter, der indgår i processen, mange forskellige steder på nettet. Vi har også dokument om fermentering i fronter , der beskriver væsentlige elementer af processen. Specifikt kan I finde info om Gundestrup Mejeri- og Bryghus, der kombinerer et bryggeri med et mejeri, ved at klikke på "Bryggerier" ovenfor.

Fokus på gærceller og enzymer, herunder gærcellers metabolisme henholdsvis med og uden ilt.
 
Mejerier 
Der findes meget information om fremstilling af mejeriprodukter og de naturlige produkter, der indgår i processen, mange forskellige steder på nettet. Specifikt kan I finde info om Gundestrup Mejeri- og Bryghus, der kombinerer et bryggeri med et mejeri, ved at klikke på "Mejerier" ovenfor.

Fokus på udvalgte mikroorganismer og enzymer.
 
Novo Nordisk er specialister indenfor diabetesbehandling. De er en af verdens førende virksomheder indenfor fremstilling af forskellige insulin og insulin-relaterede produkter.
De beskæftiger sig også med andre hormonprodukter, nemlig til hormonterapi og væksthormonbehandling. Desuden har de produkter til behandling af blødere.
 
Se deres historie her.

Fokus på insulin og hormonregulering.
 
Novozymes er en dansk bioteknologisk virksomhed, der udspringer fra Novo Nordisk. Som navnet antyder, har Novozymes fokus på enzymer. De forsker i, udvikler, fremstiller og sælger enzymer til industriel anvendelse. På deres egen hjemmeside kan man læse, at de er verdens førende indenfor industrielle enzymer.
 
Fokus på enzymer til udvalgte applikationer i industrien.
 
Chr. Hansen er en verdensomspændende virksomhed, som fremstiller fødevareingredienser. Virksomhedens første succeser var inden for mejeriområdet, hvor Chr. Hansen stadig har den vigtigste del af sin forretning. Nyere forretningsområder inkluderer dog også probiotika, naturlige farvestoffer og ingredienser til kødindustrien.
Chr Hansen er desuden i år 2009 blevet kåret til et af de 10 mest fremgangsrige firmaer i Danmark.
De skriver lidt om deres egen historie på deres hjemmeside.
 
Fokus på probiotika eller enzymer til mejerisektoren. 
 
H. Lundbeck  A/S (eller blot Lundbeck) er et dansk medicinalfirma, som beskæftiger sig med forskning og udvikling, produktion, markedsføring og salg af lægemidler til behandling af psykiske og neurologiske sygdomme. De fremstiller bl.a. Cipralex® med stoffet escitalopram, der er virksomt mod bl.a. depression, Ebixa® med stoffet memantin til behandling af Alzheimers demens, Azilect® med stoffet rasagilin til behandling af Parkinsons sygdom og Serdolect® med stoffet sertindol til behandling af skizofreni.
Selskabet havde en nettoomsætning i 2007 på ca. 11 mia. dkk. Antallet af medarbejdere er círka 5.300 på verdensplan.

I Fronter ligger dokumentet "I et sort hul og tilbage igen-om depression og behandling".
 
Fokus på neurologiske reguleringssystemer og virkningen af anti-depressiver.
 
 
 
 

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar